De mai bine de zece ani, sute de oameni din zona Romanului au beneficiat de sprijinul Fundației umanitare “Pacea”. Fie că au fost ajutați să-și construiască o casă, fie că au fost sprijiniți să-și continue studiile ori că au beneficiat de tratamente în străinătate, toți acești oameni au fost salvați din situații extreme de către o Fundație care duce o luptă acerbă împotriva indiferenței. Părintele Emilian Antal, președintele Fundației “Pacea”, spune că, anul trecut, fundația a avut un buget de aproximativ 70.000 de euro, bani proveniți exclusiv din donații din străinătate.
Case și burse pentru nevoiași
În momentul de față, fundația “Pacea” are implementate, în Roman și satele din jur, 11 proiecte sociale. Este vorba de asistență umană la domiciliu, școala de alfabetizare, grădiniță alternativă, programul “Vara împreună”, asistență sanitară, cantină socială, burse pentru studenții nevoiași, cursuri de croitorie și pictură, consiliere psihologică, programul “Pâinea celor săraci” și case pentru nevoiași.
“În cadrul programului «Pâinea celor săraci», noi oferim lapte și pâine, de două ori pe săptămână, pentru 30 de familii nevoiașe din oraș. În ceea ce privește asistența la domiciliu, oferim, lunar, haine și alimente la alte 50 de familii. Fabrica de bolțari care funcționează în cadrul fundației noastre ne este de mare ajutor pentru casele pe care le construim nevoiașilor. Anul trecut, în urma inundațiilor din comuna Botești, am ajutat la construcția a trei case. O bătrână de 70 de ani a rămas, atunci, fără locuință și nu avea niciun sprijin. Tot la Nisiporești, am mai ajutat la construcția unei case pentru o familie cu trei copii, care nu avea niciun venit. Am mai construit o casă la Bălușești, apoi două fântâni și am oferit ajutor pentru rebranșarea la energie electrică pentru familiile care au fost debranșate din cauza datoriilor”, a povestit părintele Emilian Antal (foto dreapta).
În ceea ce privește consilierea psihologică, el spune că aceasta este oferită atât copiilor care frecventează grădinița și școala, dar și altor copii care au probleme. “Acum, la grădinița noastră vin 30 de copii. Din păcate, pentru că nu am întrunit numărul necesar de elevi, cursurile pentru școala de alfabetizare au fost suspendate, dar le vom reîncepe în toamnă. Problemele cu care se confruntă unii copii sunt extrem de grave. Anul trecut, am găsit o fetiță de patru ani, care locuia cu familia, într-un cort într-o zonă mărginașă din Roman. Avea și probleme psihice, iar când am luat-o la noi era anemică și nu scotea un cuvânt. După câteva luni de terapie, a început să zâmbească și să danseze. Un alt caz a fost cel al unui minor de 17 ani, din Roman, care a ajuns la școala de corecție din Târgu Ocna, după ce a fost prins la furat. Împreună cu psihologul nostru, i-am dus pe cei trei frați mai mici și pe mama sa, grav bolnavă, în vizită la el”, a mai spus părintele Emilian.
Pentru susținerea acestor activități, fundația “Pacea” a avut, anul trecut, un buget de 70.000 de euro, bani proveniți din donații din străinătate. “Bursele pentru studenți sunt cuprinse între 500 și 1.000 de euro. Avem patru studenți – la facultatea de Drept, la Litere și la Studii economice -, doi elevi și un învățător fără studii superioare, tată a patru copii, care au mediii peste 9,50, și care este în pericol să-și piardă postul, iar noi îl susținem să-și continue cursurile la fără frecvență. În ceea ce privește sprijinul medical, anul trecut am ajutat un tată de familie, de 60 de ani, să ajungă în Franța, pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale pe cord, intervenție care a costat 3.000 de euro”, mai spune președintele fundațiie umanitare “Pacea”. Săptămâna trecută, o delegație din Norvegia a vizitat fundația pentru a vedea activitățile desfășurate. Părintele Emilian Antal speră ca, în viitor, să obțină fonduri norvegiene pentru susținerea activității. “Recent, noi am deschis o filială a fundației și în Republica Moldova, în orașul Râșcani. Acum, urmează să deschidem atelierul de croitorie, unde vom instrui până la zece eleve rrome. Noi le încurajăm să lucreze haine tradiționale, să nu renunțe la obiceiuri. La fabrica de bolțari lucrează, acum, trei persoane, pe care le-am angajat din rândul familiilor nevoiașe. Tot ce câștigăm reinvestim, mai ales în educația copiilor, care este marea problemă cu care ne confrutăm”, a mai afirmat părintele Emilian Antal.