Stop violenței în familie!!!!


În ziua de azi, tot mai multe știri ne uimesc cu cazuri de violență în familie, de la bărbați agresivi la mame denaturate, care ajung să se și omoare din motive foarte banale. Violența în familie se referă la agresiunile aduse copiilor, bătrânilor, sau altor rude, iar violența domestică este cuprinsă în aceasta categorie, referindu-se la agresiunile între parteneri. Prin agresiune ne referim la “orice acțiune fizică sau verbală săvârșită cu intenție de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiași familii, care provoacă o suferință fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material“.

Acest fenomen este întărit de anumiți factori cauzali precum concepția bărbatului că el domină, că femeia trebuie să fie supusă bărbatului; dar și de factorii favorizanți precum sărăcia, consumul de alcool și droguri, stresul, bolile psihice etc. Victimele pot suferi pe lângă răni și alte probleme la nivel fizic și probleme la nivelul social care afectează munca și sarcinile cotidiene, relațiile cu cei din jur,  comportament agresiv, emoții și conflicte interioare, stress post-traumatic etc.

Trebuie să se înțeleagă că violența nu este o cale de rezolvare a problemelor, doar de înrăutățire a situației. Trebuie odată pentru totdeauna să se spună STOP VIOLENTEI!

Violența  presupune putere si control. Cel care abuzează se simte puternic și important când rănește o altă persoană. Și nu întotdeauna este implicată violența fizică, câteodată abuzatorul controlează situația prin intimidare și amenințare. Dar orice ar spune cel care abuzează, nu există scuză pentru comportamentul violent. Toate tipurile de abuz sunt dăunătoare, iar victima nu trebuie niciodată învinuită. Cei mai mici, copiii, sunt cele mai mari victime ale violenței în familie!

Articole publicate pe blog